De boerderij

Tijdens het coachen ga ik uit van de interesses van het kind. Belangrijk is dat het kind zich open stelt en dicht bij zichzelf komt. Dit kan op verschillende manieren:

Contact met dieren

Wanneer kinderen met dieren werken, wordt de nadruk gelegd op hun mogelijkheden. Doordat kinderen op deze manier succeservaringen opdoen, groeit hun zelfvertrouwen , voelen ze zich prettiger en komen zo in contact met zichzelf.  In contact komen met een dier vraagt om rust en geduld. Het kind leert om te focussen en wordt zich bewust van zijn eigen gedrag en invloed op het dier. Hoe rustiger en duidelijker je bent in je communicatie en houding, hoe prettiger het dier zich bij je voelt,  je begrijpt en met je meewerkt. Een dier is er onvoorwaardelijk voor je en veroordeelt je niet. Het is altijd een luisterend oor en kan je troosten op de momenten dat je dat nodig hebt. Onder het kopje dieren zie je met welke dieren kinderen kunnen werken.

Moestuin/contact met de natuur

Werken in de moestuin of zelf een plantje kweken, genietend van de tuin en het ervaren van de buitenlucht en de invloed van de seizoenen maakt gevoel bij kinderen los. Een wandeling met de honden naar de IJssel, struinen door de uiterwaarden met een verrekijker, fototoestel en vergrootglas brengt je bij jezelf en draagt bij aan het besef dat je in contact met de natuur en het leven staat.

Creatieve werkvormen

Alle vormen van creatief uiten zorgen voor ontspanning en ontlading  en maken ruimte in je hoofd vrij. Als een kind zich onvoldoende creatief kan uiten, in welke vorm dan ook, zal het zich onrustig en onvoldaan voelen. Het kind leert niet alleen door te luisteren en te schrijven. Een kind leert met hoofd, hart en handen.

Er wordt dan ook niet gekeken naar prestaties, maar de ervaring en de beleving staan centraal. Het kind kan lekker bezig gaan met diverse soorten verf of klei of andere teken – en knutselmaterialen. Drama oefeningen en rollenspellen behoren ook tot de mogelijkheden. Ook zijn er diverse muziekinstrumenten aanwezig waarmee het kind kan experimenteren.

Soms is het spelen van een gezelschapsspel een fijne manier om een sessie af te sluiten.

Bovenstaande methodieken en manieren van werken kunnen gecombineerd worden en elkaar afwisselen.

Copyright © 2016 Boerderij Groot Nijhof